سرفه کردن اتفاقی طبیعی است که در پاکسازی بدن از مواد محرک و عفونت نقش دارد؛ اما تداوم سرفه نشانه چیست و چطور باید با آن مقابله کرد؟ پیدا کردن بهترین روش درمان سرفه به علت اصلی بروز آن بستگی دارد. دلیل احتمالی سرفه، میتواند آلرژیها، عفونتها و بازگشت اسید معده به مری (رِفلاکس) باشد.
اگر میخواهید از درمانهای طبیعی برای بهبود سرفه استفاده کنید، باید درباره منابع و اسامی تجاری معتبر اطلاعات کافی کسب کنید؛ همچنین باید آگاه باشید که برخی از گیاهان و مکملها میتوانند با سایر داروها تداخل داشته و عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کنند.
در صورتی که سرفه شدید بوده یا بیش از چند هفته ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. طیف وسیعی از روشهای درمانی طبیعی برای سرفههای مداوم استفاده میشود.
بیماری هادرمان سرفه : ۱۴ روش درمانی خانگی و سریع برای بهبود سرفه
درمان سرفه : ۱۴ روش درمانی خانگی و سریع برای بهبود سرفه
سرفه کردن اتفاقی طبیعی است که در پاکسازی بدن از مواد محرک و عفونت نقش دارد؛ اما تداوم سرفه نشانه چیست و چطور باید با آن مقابله کرد؟ پیدا کردن بهترین روش درمان سرفه به علت اصلی بروز آن بستگی دارد. دلیل احتمالی سرفه، میتواند آلرژیها، عفونتها و بازگشت اسید معده به مری (رِفلاکس) باشد.
اگر میخواهید از درمانهای طبیعی برای بهبود سرفه استفاده کنید، باید درباره منابع و اسامی تجاری معتبر اطلاعات کافی کسب کنید؛ همچنین باید آگاه باشید که برخی از گیاهان و مکملها میتوانند با سایر داروها تداخل داشته و عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کنند.
در صورتی که سرفه شدید بوده یا بیش از چند هفته ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. طیف وسیعی از روشهای درمانی طبیعی برای سرفههای مداوم استفاده میشود. در این مطلب، ۱۴ مورد از این روشهای درمانی را با جزئیات بیشتر بررسی میکنیم.
درمان سرفه
۱) چای عسل
بر اساس تحقیقات، عسل ممکن است سرفه را تسکین دهد. در یک مطالعه روی درمان کردن سرفه شبانه در کودکان، اثر عسل تیره و داروی ضدسرفه دکسترومتورفان با حضور یک گروه شاهد مقایسه شد.
نتایج حاکی از این بود که عسل بیشترین اثر را در تسکین و کاهش سرفه دارد. اثرگذاری عسل اندکی بیشتر از دکسترومتورفان بود. در نتیجه والدین استفاده از عسل را برای درمان سرماخوردگی کودکان ترجیح دادند.
برای درمان سرفه با عسل ، ۲ قاشق چایخوری از آن را در یک فنجان آب یا چای بسیار کمرنگ و ولرم یا دمنوش آویشن حل کنید. این مخلوط را یک یا دو بار در روز بنوشید.
نکاتی که پیش از مصرف این ترکیب باید در نظر داشته باشید:
خوردن عسل برای کودکان زیر ۱ سال ممنوع است. زیرا میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شدید، یا حساسیتهای دائمی شود.
پیش از مصرف دمنوش آویشن، مطمئن شوید به آویشن آلرژی ندارید.علائم آلرژی به آویشن در ابتدا شبیه علائم مسمویت غذایی است.
بیش از ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیلیتر در روز دمنوش آویشن مصرف نکنید.
۲) زنجبیل
زنجبیل به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، میتواند سرفههای خشک و سرفههای ناشی از آسم را تسکین دهد. برای تسکین حالت تهوع و درد هم میتوان از زنجبیل استفاده کرد.
یک مطالعه نشان میدهد که برخی از ترکیبات ضد التهابی موجود در زنجبیل باعث شل شدن غشای مخاطی دستگاه تنفسی میشوند که این اتفاق، سرفه را کاهش میدهد. محققان در بیشتر موارد اثرات زنجبیل را روی سلولهای انسانی و حیوانات بررسی کردهاند؛ بنابراین تحقیقات بیشتری برای تکمیل این اطلاعات لازم است.
روش تهیه:
با افزودن ۲۰ تا ۴۰ گرم زنجبیل تازه به یک فنجان آب داغ، دمنوشی تسکیندهنده و آرامشبخش درست کنید. قبل از نوشیدن، اجازه دهید زنجبیل چند دقیقه در آب داغ خیس بخورد و دم بکشد. میتوانید برای بهبود طعم و اثر بخشی بیشتر در تسکین سرفه، پس از اینکه دمنوشتان کمی خنک شد و دیگر داغ نبود، به آن عسل اضافه کنید.
توجه داشته باشید که در بعضی موارد، دمنوش زنجبیل میتواند باعث ناراحتی معده یا سوزش سر دل شود. عسل میتواند این عارضه جانبی را خفیف کند.
۳) مایعات
هیدراته ماندن بدن و مصرف مایعات کافی، برای کسانی که سرفه میکنند یا سرما خوردهاند بسیار مهم است. تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن مایعات همدمای اتاق، سرفه، آبریزش بینی و عطسه را کاهش میدهد.
با این حال، اگر علائمتان چیزی بیشتر از یک سرماخوردگی یا آنفلوانزای ساده را نشان میدهد، بهتر است که از نوشیدنیهای گرم استفاده کنید. طبق نتایج همین مطالعه، نوشیدنیهای گرم علائم بیشتری از جمله گلو درد، لرز و خستگی بدنی را هم کاهش میدهند. تسکین علائم، بلافاصله پس از مصرف مایعات شروع شده و پس از اتمام نوشیدنی گرم نیز برای مدتی ادامه دارد.
نوشیدنیهای گرم مؤثر برای سرفه عبارتند از:
آب گوشت، مرغ یا سبزیجات (یا انواع سوپهای رقیق)
دمنوشهای گیاهی
چای سیاه بدون کافئین
آب گرم
آبمیوههای گرم
۴) بخار
سرفه خلطدار با بخار بهبود پیدا میکند. حمام را از بخار پر کرده و دوش آب داغ بگیرید. چند دقیقه در این بخار بمانید تا شدت علائم فروکش کند. بعد از حمام یک لیوان آب همدمای اتاق بنوشید تا دمای بدنتان پایین آمده و از کمآبی آن جلوگیری شود.
روش دیگر درمان سرفه ، درست کردن یک کاسه بخور است. برای این کار، یک کاسه بزرگ را با آب داغ پر کنید. گیاهان یا اسانسهای روغنی مانند اکالیپتوس یا رزماری که باعث رفع گرفتگی میشوند را نیز به آب اضافه کنید.
روی کاسه خم شوید و یک حوله روی سرتان قرار دهید تا بخار در فضای زیر حوله به دام بیفتد. به مدت ۵ دقیقه بخار را تنفس کنید. اگر داغی بخار پوستتان را اذیت میکند، وقفه ایجاد کنید تا پوست خنک شود و سپس دوباره ادامه دهید. حتماً از چشمبند استفاده کنید و اجازه ندهید بخار مستقیم با چشم یا پلک شما تماس پیدا کند. حرارت بالای بخار به چشمها و بینایی آسیب میرساند.
بر اساس توصیههای موسسه ملی قلب، ریه و خون آمریکا (NHLBI) کسانی که به سرفه خلطدار یا احتقان و گرفتگی تنفس مبتلا هستند، بهتر است از یک دستگاه بخور یا رطوبتساز سرد در منزل استفاده کنند.
۵) ریشه گل ختمی
ریشه گل ختمی، سابقهای طولانی در درمان سرفه و گلودرد دارد. این گیاه دارویی مقادیر زیادی موسیلاژ دارد، به همین دلیل میتواند تحریک ناشی از سرفه را کاهش دهد. موسیلاژ یا لعاب گیاهی، مادهای چسبناک و غلیظ است که گلو را پوشش داده و آزار ناشی از سرفه را تسکین میدهد.
نتایج یک مطالعه کوچک نشان میدهد که شربت ضد سرفه گیاهی حاوی ریشه گل ختمی، آویشن و عشقه، به طور مؤثری سرفههای ناشی از سرماخوردگی و عفونتهای دستگاه تنفسی را تسکین میدهد. در مورد سرفههای مزمن، پس از ۱۲ روز مصرف این شربت، ۹۰ درصد از شرکت کنندگان اثربخشی آن را خوب یا بسیار خوب اعلام کردند.
ریشه گل ختمی به صورت گیاه خشک یا دمنوش کیسهای نیز موجود است. آن را با آب داغ به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و بنوشید. توجه کنید که با خیس خوردن بیشتر ریشه گل ختمی در آب، موسیلاژ و لعاب بیشتری وارد نوشیدنی شما میشود.
عوارض جانبی ریشه گل ختمی، ناراحتی معده است که با نوشیدن مایعات بیشتر میتوان با این مشکل مقابله کرد.